maandag 26 januari 2009

PIMP MY GRAFISCHE REKENMACHINE

_MG_1594_1

Een TI-83 plus, een monster van een rekenmachine… Toen ik nog in het middelbaar onderwijs zat moesten we zo’n ding aanschaffen om onze vergelijkingen, matrices enzovoorts mee op te lossen. Maar het leukste aan dat ding was dat het zijn eigen versie van een BASIC programmeertaal had. Uren heb ik daarop zitten foefelen: spelletjes, “vraagstukoplossers”, vanalles heb ik daarop geprogrammeerd.

Het ding kan veel, Zelf al de formules en definities onthouden die we toen moesten kennen voor de examens.
De leerkrachten wisten dit ook wel, en zorgden er dan ook voor dat iedereen zijn rekenmachine volledig wiste voor elk examen. Zodat iedereen kon showen met een groot “RAM CLEARED” op hun scherm.

Tijdens de examenstudies (volgens mij enorm veel verspilde tijd) zaten ik en een vriend toen ook te sleutelen aan programma die exact dezelfde stappen op het scherm toverde om een “RAM CLEARED” scherm te bekomen maar natuurlijk niets deed met het geheugen.

Het is ons toen gelukt, de leerkrachten zijn er allemaal ingelopen maar doordat ik de formules en definities een paar keer in mijn machien heb mogen invoeren (nog niet alles stond op punt in het begin) heb ik geen enkele keer gebruik gemaakt van deze spiekmachine, ik kende elke formule vanbuiten door ze er 20 keer in te steken. Maar het gaf mij wel een veiliger gevoel.

Hoedanook, geïnspireerd door het time-lapse filmpje van een paar dagen terug wou ik van dit ding een intervalometer maken (foto’s na elkaar maken met een vooraf ingesteld interval). De rekenmachine heeft een standaard 2,5 stereo out waar je vanalles door kan sturen, en mijn Canon heeft dezelfde ingang die gebruikt wordt voor remote triggers. Een kabeltje tussen die 2 en een uur gefoefel in BASIC (ja ik kon het nog!!) en nu kan ik mijn rekenmachine gebruiken om mijn kodak om de seconde of om het halfuur of gelijk welke duur (zelf om het jaar…) een foto te laten nemen :)

Normaal gezien ga ik dit vanmiddag eens testen in Gent!

Inderdaad er is een lijn kapot op mijn scherm, zegt genoeg van wat ik er allemaal mee uitgestoken heb vroeger.
De binnenkant van zo’n dingen was toen even interessant als de buitenkant.

Ik weet wel dat dit het NERD gehalte van deze blog alarmerend hoog laat worden, maar het zijn (nog steeds) examens! Ik ga dan automatisch op zoek naar dwaas tijdverdrijf.

2 opmerkingen:

  1. Amai super.
    De mijne is nu ondertussen gesneuveld, en kheb nu een TI89 titanium gekocht. Kmoe zeggen, super ding ze. Wa dat allemaal kan. Nie te geloven.

    Greets

    Hendrik

    BeantwoordenVerwijderen