zondag 24 mei 2009

MISSCHIEN IS HET BETER OM KLEURENBLIND TE ZIJN

Ik ben kleurenblind (daltonisme – deuteranomalie: rood-groen kleurenblind en bij mij blijkbaar als et past ook blauw-paars miserie). Veel mensen kijken me dan raar aan als ik hen vertel dat ik fotografie studeer. Hiervoor studeerde ik elektronica en Industrieel Product Ontwerpen, beide studies heb ik goed afgerond maar ik heb inderdaad bij beide een paar eigenaardige dingen gedaan met kleur.

Ik heb een eind alleen maar foto’s in zwart-wit gemaakt, gemakkelijk en je hebt snel een lijn/stijl in je werk. Maar als ik dan werk zie in kleur (vooral foto’s waar warm licht en koud licht samen inzitten –> blauw-geel effect) van andere mensen wil ik dat ook kunnen. Uiteindelijk maak ik nu meer foto’s in kleur maar achteraf is het voor mij lastig om zeker te zijn over een resultaat. Vaak overdrijf ik in bepaalde dingen of probeer ik 20 witbalans instellingen voor 1 foto uit. Ik zet mijn foto’s nu goed zoals ik ze goed vind, maar regelmatig hoor ik van andere mensen dat lucht paars is of dat een gezicht rood uitslaat. Eerst vond ik dit super frustrerend. Bij mijn autonoom werk bijvoorbeeld wou ik alle tinten van de portretten ongeveer gelijk, maar eerste reacties van mijn bewerkte foto’s waren dat ik sommige personen nogal onnatuurlijk (…) had gemaakt.

Kleurbeslissingen ging ik vroeger niet snel maken, nu meer en meer. Met hier en daar met een blunder :)
Ik zeg altijd dat de kleurenblinden de wereld juist zien en de rest een probleem heeft, maar onlangs kwam ik onderstaande poster tegen op het web en het is ook een leuke manier om er over te denken. Kijk daarvoor vooral naar het zinnetje onderaan. De poster is gebaseerd op de Ishihara-test waar je verborgen cijfers/tekeningen moeten ontdekken in een zee van gekleurde stipjes. Kleurenblinde personen kunnen sommige cijfers/tekeningen niet onderscheiden.

Voor alle duidelijkheid: kleurenblinden zien hier een zee van stipjes en dat is het. Ik weet wat er staat om dat het op de website erbij stond en ik het checkte met wat photoshop gedoe.

 

image

 

Als ik op mijn blog eigenaardige dingen doe met kleur laat het mij dan zeker weten :)

7 opmerkingen:

 1. will do ;)
  Moet wel frustrerend zijn, kank mij voorstellen.
  Maar da komt goe, oefening baart kunst he ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kijk nu bijna een schooljaar lang naar jouw foto's en ik heb me nog nooit negatieve vragen gesteld over je kleurengebruik, zo van, "wat spookt ie nu weer uit?". Ik weet niet wat een 'witbalans' is, maar ik denk dat je je er dus niet teveel zorgen om moet maken: ik heb al dikwijls schitterende kleurencombinaties in je foto's gezien. Je hebt gelijk: zet je foto's goed zoals jij ze goed vindt en laat anderen zeuren over een te paarse lucht. Hebben die mensen dan geen fantasie of een innerlijk oog dat hen in staat stelt zoiets paarsig te zien?
  Doe mij maar eens een blauw-rood gestreepte lucht, ik 'zie' zoiets nu voor me...Heel mooi boven een zilverachtige zee waarin die blauw-rode strepen weerspiegeld worden....
  En over je autonoom werk: iedereen ongeveer gelijke tinten: dat is toch een keuze die je kunt maken vanuit jouw visie over je portrettenreeks? Jouw bedoelingen bepalen de kleuren, niet de waarneming; so what wanneer er eens iets of iemand wat 'onnatuurlijk' uitziet: wanneer jij vindt dat ze er zo moeten uitzien, wel dan zien ze er maar zo uit....
  Eigenaardige dingen met kleur op je blog?:laat maar komen...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Eela 'nigger'! eens testen of ik een reactie kan zetten (zie uw kromme code) en bij mij werkt alles hier perfect, zoals je kan zien. en zoals je al weet is werk ik met Safari!

  ik zou wel eens willen zien hoe jij de kleuren ziet infeite

  xx

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Simpel, vervang al de bolletjes van het woord in het kleuir van de bolletjes die er rond staan. Zo zie ik het. In de gewone wereld is er geen groen tis allemaal rood.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb dezelfde kleurenblindheid als jij en loop er continu tegenaan met aankleden. Dat is waarom ik vanavond maar weer is ben gaan zoeken op het net om te kijken hoe anderen daar mee omgaan. Het blijft geregeld vervelend, maar het is niet anders hè!
  ps. Staat er echt nigger? Nee toch?

  BeantwoordenVerwijderen