zondag 3 mei 2009

5D MKII + 24-70MM F2.8 L USM = HOOFDPIJN

Ik ben niet zo iemand die zegt van je hebt dit en dat nodig om goeie foto’s te maken. Ik herinner me zelf nog toen ik vorig jaar samen met een collega fotografie studente rondliep op het folkfestival Dranouter er iemand een opmerking maakte over onze Canon 400D’s en de kitlensjes erop. Iets in de aard van “daar kun je toch geen deftige foto’s mee maken!”. Veel heb ik er toen niet op gezegd met in mijn achterhoofd dat materiaal er niet toe doet als je goed door je zoeker kan kijken.

Bijna een jaar later en 2 lenzen verder (24mm f2.8 en 50mm f1.8 respectievelijk 38,5mm en 80mm op de APS-C sensor van een 400D) wordt ik triestig als ik weer mijn kitlens op mijn camera schroef om een 18mm groothoek te hebben. Die lens is nooit scherp geweest zelf niet wanneer ik diafragmeer aan 100/h. Beelden die ik met die lens maak zijn perfect voor op het web maar als ik daar dan een print van bekijk is het resultaat een beetje om door de grond te zakken… Klasgenoten met een Nikon kitlens zwieren daar haarscherpe beelden uit. Petra (het meisje dat mee was op Dranouter) heeft op dit moment een 5D MKI met een monsterlens (24-70mm F2.8 L USM). Ik herinner me nog dat ik haar vertelde dat het verschil niet zo groot ging zijn. Heb ik toen zwaar zitten lullen. Haar bestanden zijn juweeltjes om nog niet te spreken van de grootte van haar zoeker, dat is een halve cinema. Daar zie je direct of dingen kloppen qua beeldopbouw of niet in vergelijking met mijn mini teeveetje als zoeker.

Materiaal speelt een grote rol weet ik nu, en als ik bij Canon naar een full-frame toestel wil gaan en een lens die de body een beetje eer aan doet kom ik het volgende tegen:

image

Onmogelijkheid troef :)

Toch denk ik dat ik ook goeie beelden kan maken met mijn klein machientje en mijn vaste brandpuntlenzen, al was het maar omdat ik niet anders kan. Als een gek switchen van lenzen in de zotste situaties ziet er ook zo professioneel uit :)

Technische kwaliteit verkoopt beter, het moet toch mogelijk zijn om als student te kunnen genieten van de full-frame voordelen?

Ik ben dus altijd op zoek naar goed 2de hands materiaal!

3 opmerkingen:

 1. Jan, je kan zeker goeie beelden maken met je toestel daj nu ebt he, ik heb er ook twee jaar nalf mee gefotografeerd (mét de kitlens) en was vooral vree content met mijn zwart wits. Toestel kan er toe doen, da doet het zeker, maar de beeldopbouw, lichtmeting en moment afwachten kan een toestel toch nog nie voor zover ik weet :) Dus blijven dromen van da materiaal, da komt nog wel, maar ondertussen roeien met de riemen daj hebt he! En das nie niets! De foto maakt de camera, maar het beeld maak je zelf he, da moej onthouden.

  Pëtra

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja dat weet ik wel :) Ik kan zo'n ding toch nog niet betalen voor een goeie 2 jaar. Maar treuren omdat het leven zo duur is helpt! Maar dat kitlens dingetje gaat toch zienderogen achteruit e...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jan,
  Materiaal kan belangrijk zijn, maar vermoedelijk doet het er op het cruciale moment toch niet zoveel toe.Intuïtie, feeling voor 't goede moment,feeling voor beeldopbouw en gevoel voor boeiend licht....Al die dingen die in je foto's te zien zijn en de kwaliteit ervan uitmaken: hebben die zoveel met materiaal te maken?
  Blijkbaar heb jij aan je miniteveetje zonder halve cinema meestal toch genoeg om voor een goede beeldopbouw te zorgen? Kijk naar je foto's wanneer je me niet gelooft! Kijk en zie hoe vaak alles mooi klopt.
  Denk eraan dat beperkingen je vaak scherp houden en je verplichten het uiterste uit je beperkte materiaal te halen.En teveel technische snufjes laten je misschien juist teveel met techniek bezig zijn, en daardoor zal je werk niet in de goede richting evolueren, denk ik. Je maakt een vergissing door te zeggen dat technische kwaliteit beter verkoopt. Ik verbeter even: technische kwaliteit verkoopt beter aan mensen die niet weten waarover het echt gaat...
  Maar ik weet het: met nog beter materiaal maak je misschien nog betere dingen, ik kan je verzuchting wel snappen....
  Toch: de essentieelste zin uit je tekst heb ik een beetje veranderd:
  Ik maak ook goeie beelden met mijn klein machientje en mijn vaste brandpuntlenzen. Zo moet je denken, denk ik...:)

  BeantwoordenVerwijderen