donderdag 5 februari 2009

PHOTOSHOP IS SLIMMER DAN JE DENKT!!!

Gisteren ben ik langs de kringloop winkel gepasseerd om es rond te kijken. Er stonden een stuk of 5 oude scanners stof op te vangen in de rekken. Ik verlang al een paar jaar om zo’n ding te gebruiken/misbruiken. Het idee om zo’n machien als een heeeel grote digitale rug voor een zelfbouw technische camera te gebruiken is pas recent in mijn hersens geslopen.

Hoedanook ik moest een van die dingen meenemen naar huis. Er was er eentje waar geen prijskaartje op plakte (al de andere waren 5 €…) Ik nam die mee naar de balie en kreeg hem mee voor 3€ :) plus een USB kabel.

Thuis gekomen werden mijn vermoedens bevestigt dat dit ding niet meer ondersteund werd door Vista en dat er geen enkele driver voor Vista te vinden was, zelf eentje voor XP vinden was een marteling…

Na de XP driver bestanden te hebben aangepast en een paar van mijn Vista register entries geleerd dat het een “Microsoft Windows XP” installatie is die ik staan heb het ding aan de praat gekregen. Maar ramp o ramp de scan kop bewoog geen millimeter… Het ding scande al stilstaand = niet goed. Na de binnenkant van dicht te hebben bekeken kwam ik tot de conclusie dat de sturing van het stappenmotortje (wat zorg dat het felle licht heen en weer beweegt) naar de vaantjes was en dat was net iets te veel gefoefel voor mij om te herstellen.

Terug naar de kringloopwinkel! Daar kon ik zonder problemen een (iets minder sexy uitziend) exemplaar van 5€ wisselen voor mijn exemplaar van 3€.

Terug thuis hetzelfde liedje, oude scanner, nieuwe Vista = zwaar foefelen. Maar het vergeelde ding werkt nu tenminste!!

Scannen is leuk :) Puur om de kwaliteit te checken nam ik een paar bankbiljetten (die hebben heel fijne lijntjes) en liet mijn nieuw machien zoemen.

Even later wanneer ik de afbeelding in Photoshop CS4 wil sleuren kreeg ik dit:

Untitled-1

Ik voelde mij direct betrapt :)

Als je wat overtuigender bent krijg je ze dan toch geopend hoor, maar het verbaasde mij enorm dat de software de biljetten herkende! Ze stonden allemaal redelijk schuin en waren wat gefrommeld.

Photoshop “bekijkt” dus wat je opent en kan het dus begrijpen. Ik vraag me af wat de programmeurs er nog allemaal ingestoken hebben. Het is best wel griezelig.

Hieronder heb ik een detail van mijn avontuur gestoken:

50

Al bij al ben ik blij met de kwaliteit, het “gebruik je scanner als digitale rug” idee moet nog wat rijpen maar ik denk er wel aan. Moest er iets van komen zal ik de resultaten zeker op mijn blog zetten.

5 opmerkingen:

  1. Mja, moet nog een heleboel dingen oplossen ze. Het licht in de scankop moet ik aan en uit kunnen zetten, ik moet een groot matglas maken, een geschikte lens vinden. Ga waarschijnlijk eerst eens een pinhole experiment proberen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik vind het echt bizar dat photoshop dat herkent! brrrr, net alsof je in de gaten wordt gehouden!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een feest der herkenning.... Voor uiteraard niet illegale doeleinden (folder aan het maken voor internationale studenten) scande ik een euro biljet en toen ik deze uit wilde printen brak de printer abrupt de actie af en verscheen er een geel tekst vlak met 'Er is een bankbiljet herkend enz.' Ik voelde me dus ook lichtelijk betrapt maar het is iets (navraag gedaan) wat tegenwoordig in scan/print apparatuur is ingebouwd... Apart... Ik hoop niet dat ze tegelijk een afgeschermd mailtje met je gegevens naar de AIVD sturen of zoiets ;-)

    BeantwoordenVerwijderen