woensdag 25 februari 2009

AUTONOME FOTOSTROOM

Hieronder kun je lezen wat ik op dit moment denk over mijn autonoom werk. Volgens de leerkrachten zou dit je fotodroom moeten zijn :)

Gewoon foto’s dus :)

Hier volgt een stukje uit de inleiding van mijn persoonlijk artistiek dossier (zware naam voor lichtgewicht idee)

Vrienden, meestal besef je te laat dat je ze niet kan missen. Voor mijn autonoom werk wil ik mijn echte vrienden op verschillende manieren in beeld brengen.

Ik wil van elk een ‘praktisch portret’ maken. Met praktisch portret bedoel ik een portret waar je niet kan vervallen in het speuren naar details en bij elk detail een ander verhaal verzinnen. Een portret dat ernaar streeft de geportretteerde fysiek zo objectief mogelijk weer te geven.

Een dergelijk portret wil ik maken aan de hand van intervalometer fotografie. Dit met de bedoeling dat meerdere beelden van dezelfde persoon een objectiever geheel tonen dan 1 enkel beeld. De kijker overspoelen met beelden zodat er minder in detail naar de geportretteerde gekeken wordt. Zodat de kijker de persoon eerder aanvaardt en ervaart zoals hij geportretteerd werd en niet zoals hij of zij zou leven in een fantasie wereld gebouwd rond details.

Om een zo objectief mogelijk geheel te hebben wil ik de portretten in een helder witte studio omgeving nemen. Alle portretten zullen als het ware pasfoto’s zijn.

Ik streef dus niet naar een portret dat alle eigenheid en de persoonlijkheid van mijn vrienden wegneemt maar naar een portret dat zo objectief mogelijk mijn vrienden toont en hen zonder verzonnen extra’s (of toch zo weinig mogelijk) kenbaar maakt aan de kijker.

Om toch de emotionele band die vriendschap is te tonen wil ik naast de praktische portretten (die tonen WIE mijn vrienden zijn) ook per vriend 1 foto maken die toont WAAROM ze mijn vriend zijn. Dit op een suggestieve manier die de kijker vrijlaat om hierbij verder te fantaseren.

Deze beelden zullen oftewel worden geënsceneerd of in reportagestijl worden genomen. Dit hangt af van de vriend en wat ik precies in het beeld wil vertellen of toch probeer te vertellen.

(In de post hieronder kun je dus 2 test opnames zien van praktische portretten.)

4 opmerkingen:

 1. Boeiend project - ben benieuwd...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. * één van je vrienden is dus jezelf.
  * eenvoudig idee maar inhoudelijk heel sterk.
  * invloed Warhol (portretten)?
  * invloed Elgar (Enigma Variations)?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mezelf was ik omdat er op dat moment testpersonen tekort waren. Vorige post heeft geen definitieve shots.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. sjiek idee en originele vorm !

  Succes ermee !

  BeantwoordenVerwijderen