maandag 8 februari 2010

MAELSTRAUM

Tijd voor wat uitleg. Ik maak de 3D beelden niet zomaar, het wordt een reeks die mijn herinneringen die ik van mijn dromen heb, toont. Het zijn niet mijn dromen plat op een foto, die kan ik toch nooit langer dan 5 minuten onthouden. Het zijn vage gedramatiseerde/geromantiseerde herinneringen van momenten die ik beleef terwijl ik slaap. Het is vaak de actie/gebeurtenis die blijft hangen maar hier en daar ook een eigenaardige sfeer die ik herinner. Ik wil beide dus op foto krijgen.

Waarom doe ik dit met fancy fancy 3D gedoe? Die vraag hangt samen met de vraag waarom ik de foto’s eigenlijk maak. Ik heb deze beelden in een of andere vorm al een heel eind in mijn hoofd, met de vraag of ze overeind blijven als ik ze eenmaal op papier heb. Maar tot nu had ik nooit een manier om ze op papier te krijgen hoe ik ze in mijn hoofd heb. Praktische problemen vooral. Dingen die vaak opgelost kunnen worden door een goeie voorbereiding en (heel)veel handywork, maar nooit oplossingen die me zoveel vrijheid zouden geven als de stap naar 3D. Dit kan ik ook allemaal zelf en is haalbaar in een korte tijdspanne (2de semester). Het is nog steeds een hels en tijdrovend werk per foto, begrijp me niet verkeerd. Maar dat valt in het niets als ik dezelfde resultaten zou willen halen met conventionele methodes. Natuurlijk kies ik er de eigenaardigste en directe beelden eerst uit… dat doe ik nu eenmaal.

Waarom altijd toiletten hoor ik je nog denken. Dit is nu nog half toeval. Alles hangt een samen met het cleane/witte gevoel van zwembaden, badkamers, wc’s, douches enzoverder. Het zullen dus niet alleen wc’s zijn :)

Ik heb de beelden nu ook in zwartwit met een hoog contrast en straffe korel gezet om zo iets meer het vage gevoel te tonen (teveel clean is vaak gewoon teveel). De titel… de titel… Ik heb iets met woorden dus moet er een titel zijn. Vroeger was die “Full Disclosure” nu is die “MaelsTraum” een scheve samentrekking van Maelstrom en traum. Duits omdat ik de link naar Maelstrom wil houden. Maar of dit zo blijft?

1

3

2

10 opmerkingen:

 1. Korrelig en zwart-wit: de wereld lijkt ouder op de nieuwe versies.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Om verder te gaan wat jpv zegt, vooral in de eerste en tweede lijkt de wereld veel creepier...(de grove korrel doet denken aan oude horror films zo...)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind dat het zwart-wit net dat cleane wat wegneemt, en dat vind ik spijtig. Maar dat zijn keuzes die je natuurlijk zelf moet maken :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. vooral bij de 1e foto, lijkt wat kleur veel meer cachet aan de foto te geven...dus kleur beter!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @groenwolkje: dat was de bedoeling :)
  @Veerle: Het is hier nog een interne strijd momenteel hangen ze hier allemaal uit terwijl ik werk aan volgende beelden. de uiteindelijke beslissing wordt nog gemaakt..

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bij de eerste foto is kleur inderdaad beter - lijkt veel èchter zo!
  Maar het zal wel heel moeilijk zijn om definitief te kiezen - blij dat ik dat niet moet doen...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Sorry, ik kan het niet helpen, maar ik vind de foto's allemààl beter in zwart-wit, en zèker de eerste.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Die met de lift is super. Lekker vervreemdend. Ik vind ze beter in zwart-wit, ik ben niet zo voor te cleane beelden.

  BeantwoordenVerwijderen